Zemst ontvangt officieel het SAVE-label

25 Maart 2024

Zemst ontvangt officieel het SAVE-label

SAVE-label

Zemst heeft officieel het SAVE-label ontvangen als erkenning voor haar inspanningen op het gebied van verkeersveiligheid.
In 2019 bundelden het gemeentebestuur van Zemst, Steenokkerzeel en Kampenhout hun krachten om een SAVE-actieplan te ontwikkelen, geïnspireerd door de doelstellingen van OVK (vzw Ouders van Verongelukte Kinderen). Dit plan omvat zeven SAVE-doelstellingen en omvat diverse maatregelen om de verkeersveiligheid in de gemeente te verbeteren. We sommen er enkele op.
1. Zo werden er extra zones met een maximumsnelheid van 30 km/u ingevoerd, evenals een netwerk van fietsstraten.
2. Daarnaast zijn er conflictvrije kruispunten, duidelijke wegmarkeringen en snelheidsremmende maatregelen genomen om veiligere kruispunten en oversteekplaatsen te creëren.
3. Ook de schoolomgevingen werden aangepakt door het plaatsen van Octopuspalen en herkenbare octopuswegmarkeringen bij de in- en uitgangen van scholen.
4. Het stopprincipe wordt gepromoot en het lokale bestuur werkt samen met het openbaar vervoer om de verkeersveiligheid te optimaliseren.
Natuurlijk is handhaving ook essentieel, en daar zorgt de politiezone Kastze voor. Meer informatie is te vinden op de website van Zemst