Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP) - Artikel Nieuwsblad

11 Maart 2024

Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP) - Artikel Nieuwsblad

“We staan wél al heel ver”: oppositie vindt dat klimaatdoelstellingen niet worden gehaald, maar schepen bijt van zich af.

ZEMST - Zemst haalt de doelstellingen van het Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP) niet. Dat zegt althans oppositiepartij Iedereenzemst. nadat tijdens de voorbije gemeenteraad hierover werd gerapporteerd. Zemst wil onder meer de CO₂-uitstoot tegen 2030 met 40% verminderen.

“Slechts 3% van het aantal vooropgestelde bomen is bijvoorbeeld geplant”, haalt raadslid Alex Heyvaert (Iedereenzemst.) aan. “Ook energierenovatie en het fossielvrij maken scoren zeer slecht, met respectievelijk 2,9% en 4%. Van de 46 vooropgestelde deelwagens rijden er op dit moment slechts 4 rond. Er zijn slechts 55 van de 350 geplande laadpunten voor elektrische voertuigen in gebruik. Het lukt ook maar niet om de CO₂-uitstoot in Zemst te reduceren. Integendeel, die is de jongste jaren zelfs nog gestegen met 14%.”

Tandje bijsteken

“Zemst heeft een van de meest vooruitstrevende en concrete klimaatactieplannen van Vlaanderen”, reageert schepen van Milieu Joeri Van den Brande (Groen). “De cijfers uit het LEKP nemen als nulpunt 2021. Dit is vooral interessant voor gemeenten die nog niks gedaan hebben. De goede leerlingen van de klas worden hierin benadeeld. We zullen zeker nog een tandje bijsteken qua snelheid, maar we staan al heel ver.”

Op verschillende werven scoort Zemst goed volgens de schepen. “53,9% van onze openbare verlichting is led, we hebben een primaire energiebesparing in de eigen gebouwen van 7,64%, er zijn 17,43% meer fietspaden en 17,13% nieuwe groenperken.”

Oud en versleten

“De CO₂-reductie als gemeente gaat vooral over energieverbruik in onze eigen gebouwen. Maar in de voorbije periode hebben we corona gehad en we hebben een patrimonium dat oud en versleten is. Dat kan je niet in enkele jaren veranderen. Het doel om 23.000 bomen te planten klinkt goed maar is niet haalbaar. In het LEKP gaat het echt over op zich staande bomen, dus bossen tellen niet mee. In theorie zou je in Zemst meer dan tien hectare bomen moeten zetten om aan dat cijfer te komen. Die plek is er niet zomaar. Qua laadpalen volgen we de snelheid van de aanvragen. Er komen er snel een aantal bij dit jaar.”

 

Bron: Het Nieuwsblad