Gemeente redt met aankoop 3,43 ha bos van kap.

13 Maart 2024

Gemeente redt met aankoop 3,43 ha bos van kap.

Gemeente redt met aankoop 3,43 ha bos van kap: “Openstellen voor het publiek en aanwenden voor educatieve doeleinden”

ELEWIJT - De gemeente Zemst heeft in Elewijt een stuk bos aangekocht dat daarmee van de kap wordt gered. Het gaat om een perceel van 3ha en 43a groot. De investering beloopt iets meer dan 175.000 euro.

Het aangekochte perceel maakt deel uit van het zogenaamde Blukenbergbos, dat zich situeert tussen de Villadreef, de Kampenhoutsebaan en de Vinnestraat. “Dit bos is een belangrijke schakel in een grensoverschrijdend, zowel noord-zuid als oost-west georiënteerd, ecologisch verbindingsgebied”, legt Milieuschepen Joeri Van den Brande (Groen) uit. “Het is een gemengd bos met zowel waardevolle eiken als minder waardevolle naaldbomen.”

Met deze aankoop door de gemeente werd een voorziene kaalkap vermeden. “Daarbij duurt het minimaal een 15-tal jaar vooraleer er zich opnieuw een gunstig bosklimaat zou ontwikkeld hebben. Het bos zal nu op relatief korte termijn omgevormd worden tot een meer ecologisch waardevol bos. Dit zal gebeuren in partnerschap met het Agentschap Natuur en Bos, Regionaal Landschap Brabantse Kouters en de Bosgroep Vlaams-Brabant.”

Verdroging

Het bos zal opengesteld worden voor het publiek en aangewend worden voor educatieve doeleinden. “Het behoud en de opwaardering van dit gedeelte biedt tevens bescherming aan het aangrenzende Schiplakenbos, dat kwetsbaar is voor verdroging. De gemeente zal voor deze aankoop ook nog een deel subsidies kunnen krijgen.”

Zemst onderzoekt om nog aansluitende percelen aan te kopen zodat de aansluiting met het grotere boscomplex richting Schiplaken gemaakt kan worden. Het beschermen van bestaande bossen maakt deel uit van het bredere klimaatactieplan van de gemeente. (dbg)

 

Bron: Het Nieuwsblad