Uitreiking eerste Groene Pluim in Zemst

  "Op Pinkstermaandag (5 juni) reiken we om 11u onze eerste Groene Pluim uit. Deze pluim is een blijk van waardering aan een vereniging, organisatie of persoon die zich inzet in en voor onze mooie gemeente.

 
Wij nomineerden voor deze editie drie kandidaten: Trage Wegen Zemst, Green Driver en Aziz. Deze drie projecten maken elk binnen hun domein van Zemst een mooie gemeente en verdienen stuk voor stuk onze waardering. Er neemt echter slechts één de Groene Pluim mee naar huis. Wie het wordt is per stemming beslist door onze leden. Welke vereniging of project het uiteindelijk haalt komen jullie te weten tijdens de uitreiking op ons Groencafé op de Pinksterjaarmarkt in Zemst. De overhandiging gebeurt door onze fractieleider in het federaal parlement Kristof Calvo!
 
 Tijd om onze kandidaten aan u voor te stellen. De eerste is Trage Wegen Zemst. Deze vrijwilligers zetten zich al jaren in voor zachte mobiliteit in en tussen onze dorpen. Voetwegen zijn een mooi én veilig alternatief voor de drukke wegen en de ideale manier om Zemst te voet of met de fiets te ontdekken. Het inventariseren van deze oude buurtwegen is een werk van lange adem. Het lobbyen bij grondeigenaars en gemeentebestuur om ze vrij te maken en houden vergt heel wat diplomatie en deze constructieve houding krijgt onze steun!
 
Het tweede project dat we aan onze leden hebben voorgelegd is Greendriver, een lokale koerierdienst die boodschappen met een bakfiets aan huis levert. Dit jonge project is niet alleen ecologisch maar is ook een steun voor bijvoorbeeld jonge gezinnen met weinig tijd of mensen met een beperkte mobiliteit. Greendriver werkt samen met lokale handelaars en draagt op deze manier bij aan een sterkere lokale economie. Een jonge start-up met oog voor ecologie, sociale verbinding en samenwerking tussen lokale handelaars krijgt onze steun!
 
De derde nominatie is voor AZIZ - voluit AsielZoekers Integratie Zemst. Deze organisatie engageert zich al jaren voor nieuwkomers in Zemst en begeleidt hen in hun zoektocht naar erkenning en hun integratieproces. Vrijwilligers van AZIZ helpen sinds 2001 vluchtelingen en asielzoekers in het opvangcentrum in Zemst. Tegelijkertijd ijveren ze bij het gemeentebestuur voor een sterk politiek kader. Ten slotte zetten ze hard in op sensibilisatie en informeren ze de Zemstenaar en het gemeentebestuur via publicaties, voordrachten en gespreksavonden. AZIZ werkt hiervoor regelmatig samen met scholen en andere verenigingen. Het helpen van mensen in een moeilijke situatie krijgt onze steun!
 
De uitreiking van de Groene Pluim gebeurt op de Pinksterjaarmarkt op 5 juni. De ceremonie start om 11.00 maar je kan doorlopend langs komen op ons Groencafé voor een drankje of een gezellige babbel met lokale Groenen, je kan kennis maken met deze drie projecten of onze fractieleider Kristof Calvo ontmoeten. Jullie vinden ons ter hoogte van de Brusselsesteenweg 97. 
 
Tot dan!