Digitale foto in het gemeentehuis

26 April 2024

Digitale foto in het gemeentehuis

Nieuwe identiteitskaart of reispas nodig? Dan kan je in gemeentehuis gratis digitale foto laten maken.

In het gemeentehuis van Zemst stapt men definitief over naar live enrollment. Concreet houdt dit in dat burgers bij het aanvragen van een identiteitskaart of internationaal paspoort ter plaatse gratis een digitale foto kunnen laten maken.

“In het verleden gebeurde het al eens dat burgers nieuwe foto’s moesten laten maken omdat de foto’s die ze mee naar het gemeentehuis hadden, verouderd waren of niet voldeden aan de opgelegde normen”, legt schepen van Digitalisering Joeri Van den Brande (Groen) uit. “Dat is nu verleden tijd. Deze modernisering van onze gemeentelijke dienstverlening is weer een stap in de goede richting, voor alle partijen.”

De nieuwe werkwijze vergemakkelijkt het proces niet alleen, maar minimaliseert ook de kans op identiteitsfraude aangezien de medewerker aan het loket een foto maakt van de persoon die ter plaatse is. ”Omdat sommige mensen toch nog graag een pasfoto op papier hebben, behouden we de fotocabine in het gemeentehuis nog”, besluit burgemeester Veerle Geerinckx (N-VA).

Voortaan moeten Zemstenaars wel een afspraak maken om hun identiteitskaart af te halen omdat er bij de afhaling vingerafdrukken genomen moeten worden.

Bron: HLN