De Neospora-parasiet

15 Mei 2024

De Neospora-parasiet

Op straat vinden mensen het normaal om hondenpoep op te ruimen, dat moet in de natuur even vanzelfsprekend zijn - Schepen Joeri Van den Brande (Groen)

Zemst gaat strijd aan met parasiet in hondenpoep: "Veroorzaakt miskramen bij koeien"

De gemeente Zemst en de Zemstse landbouwraad plaatsen sensibiliseringsborden en extra hondenpoepvuilbakjes in de strijd tegen de Neospora-parasiet. Die parasiet, die in hondenpoep zit, is gevaarlijk voor koeien. De borden moeten hondenbaasjes aansporen om hun hond aan de leiband te houden.

Neospora is een parasiet die via de uitwerpselen van honden wordt overgedragen op vooral koeien, en soms ook op geiten en schapen. Voor de honden is deze parasiet onschuldig, maar via hondenpoep in het gras kunnen koeien ermee in aanraking komen. Wanneer dat gebeurt, kan de parasiet miskramen veroorzaken bij koeien, wat grote kosten voor de landbouwers met zich meebrengt.

"We gaan heel gericht mensen informeren die hun hond los laten lopen in landbouw- of natuurgebied", zegt schepen van Landbouw en Milieu Joeri Van den Brande (Groen). "Mensen beseffen niet wat die parasiet kan aanrichten. Een koe kan er zelfs aan sterven. Het zijn maar enkele honden die af en toe los lopen, maar de gevolgen zijn groot. Landbouwers vertellen ons dat het niet altijd helpt om mensen gewoon aan te spreken."

Daarom dus die informatieborden. "Het is een affiche met stripverhaaltjes zodat het heel eenvoudig is om te begrijpen wat er kan gebeuren. Ook onze landschapsgidsen zullen extra waakzaam zijn. Op straat vinden mensen het heel normaal om hun hondenpoep op te ruimen. Eigenlijk moet dat in de natuur en in landelijke gebieden net hetzelfde zijn", besluit de schepen.

 

Bron: VRT