AKKE AKKE TUUT TUUUT WEG ZIJN WIJ!

AKKE AKKE TUUT TUUUT WEG ZIJN WIJ!

Met een eenvoudig kinderliedje kunnen we het nieuwe vervoersplan voor het het station van Hofstade makkelijk samenvatten. In ons klein stationnetje zal er voortaan geen treintje meer zijn 's ochtends in de vroegte. Wie de laatste trein wil halen in Hofstade, zal zich voortaan moeten reppen. En wie in het weekend de trein wil nemen, zal van een kale reis terugkeren. Allemaal gevolgen van het vervoersplan, dat ook de piekuurtreinen naar Brussel en Leuven vanuit Eppegem en Weerde schrapt, net als enkele vroege en late treinen. Kortom, het nieuwe vervoersplan beantwoordt niet aan de algemene vraag naar een betere dienstverlening, maar schroeft het aanbod juist terug. De overheid en de vervoersmaatschappijen kiezen zo voor maatregelen die de steeds groter wordende file- en milieuproblemen in de hand werken, in plaats van ze af te bouwen. De E19 is een van de knelpunten in ons nationale wegverkeer - met afrit Zemst als 'uitblinker' in de filebulletins. Het is dus opvallend dat juist hier wordt gesnoeid in het aanbod aan openbaar vervoer. En dat dan nog op de piekmomenten.

Bij het opstellen van een nieuw vervoersplan kijkt de NMBS duidelijk enkel naar de cijfers. Van een marktonderzoek is geen sprake, waardoor elk potentieel wordt genegeerd. Groen is samen met de gebruikersorganisaties bijvoorbeeld vragende partij voor een minimumdienstverlening in de stations van Muizen en Hofstade tijdens het weekend. Dat zou de toestroom aan toeristen in het Blosodomein en Planckendael beter kunnen opvangen, en files en wildparkeerders in de buurt voorkomen.

Maar jammer genoeg blijkt ook in het nieuwe vervoersplan de ambitie 'spoorloos' ?

De afbouw van het openbaar vervoer is niet alleen nefast voor de reiziger, maar evengoed voor de automobilist of fietser. Elke trein die wegvalt, kan weer voor vele auto's extra op de baan zorgen. Daarom blijft Groen Zemst zich inzetten voor een volwaardig aanbod aan trein en bus in onze gemeente. 

 

Wil u meer weten over de wijzigingen? Via volgende link kan u kijken of jouw trein er nog zal zijn! http://www.belgianrail.be/nl

Binnenkort geven we ons lokaal mobiliteitsplan vrij, waarin we echt aandacht besteden aan alle weggebruikers.