Lokale economie en duurzame landbouw

Zemst is een woon- en leefgemeente, waar de lokale economie en duurzame landbouw een centrale rol moet kunnen blijven spelen. Authentieke producten en persoonlijke diensten spreken mensen meer en meer aan. De keten moet korter, handelszaken mogen opnieuw kleinschalig. En lokale ondernemers geven we een duwtje in de rug om hun zaak waar te maken en te innoveren. 

Daarom kennen we een label "Made in Zemst" toe aan enkele authentieke hoeve- of ambachtelijke producten en promoten dat label via bijhorend toerisme.

We stimuleren als gemeente de korteketenlandbouw. In haar eigen evenementen en recepties gebruikt de gemeente bij voorkeur met lokale producten. We geven ook alle ruimte aan biologische landbouw en geven kansen aan plukboerderijen. Verder onderzoeken we de mogelijkheid van een wekelijkse of tweewekelijkse markt waar lokale producten een prominente plaats krijgen. 

We ondersteunen innoverend ondernemen door administratieve drempels te verlagen en starterssubsidies of fiscale voordelen voorzien. We stimuleren ook workspaces om talent samen te brengen en ruimte te geven.